Sananjalka ja tuulen sävel -metsäkonserttisarja on kirjailija Anni Kytömäen ja viulisti Viola Räisäsen yhteinen projekti.

Ajatus yhteistyöstä virisi, kun mietimme, miten metsien merkitystä voitaisiin tuoda esiin taiteen keinoin. Koska musiikki, kirjallisuus ja luonnossa liikkuminen ovat meille molemmille tärkeitä, päätimme toteuttaa tapahtumasarjan, jossa nämä elementit yhdistyvät. Annin esikoisromaani Kultarinta antaa metsäkonserteille tarinallisen sisällön, musiikki kumpuaa klassisesta perinteestä ja metsät eri puolilla Suomea tarjoavat konkreettisen ympäristön, jossa kulkea.

 

Vuoden 2019 metsäkonsertit Etelä-Suomessa:

- su 12.5. klo 14 Virolahdella

- to 15.8. klo 19 Kangasalla Laipanmaassa. Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Sahalahti-Seura ry., seppo.rinne(a)hotmail.fi / p. 0400 925 602  

- su 18.8. klo 13 ja 17 Kouvolassa Arboretum Mustilassa. Keskisessa Kymenlaaksossa ilmestyvän Keskilaakso-lehden ennakkojuttu konserteista tässä.

 

Vuoden 2019 metsäkonsertit Oulun seudulla 24.-25. elokuuta:

Metsäkonsertteja toteutetaan Oulun Sanginjoen metsäalueella yhteensä kolme. Konsertit ovat lauantaina ja sunnuntaina 24.-25. elokuuta: lauantaina klo 14 ja 18 sekä sunnuntaina klo 13.

Metsäkonsertissa yleisö kävelee luontoreitin rauhallisesti oppaan johdolla. Matkan varrella kuullaan tarinallinen konsertti, jossa esiintyvät kirjailija Anni Kytömäki ja viulisti Viola Räisänen. Kierroksen jälkeen Sanginjoen nuorisoseurantalolla tekijät kertovat metsäsuhteestaan ja konserttisarjan taustasta. Sateen sattuessa myös konsertti järjestetään nuorisoseurantalolla.

Metsäkonserttiin on vapaa pääsy, ohjelma 10/15 e. Tuotto käytetään metsiensuojelun edistämiseen Suomen luonnonsuojeluliiton ja Luonnonperintösäätiön kautta.

Paikkoja metsäkonsertteihin on rajoitetusti: kullekin retkelle voidaan ottaa mukaan enintään 30 osallistujaa. Ilmoittauduthan konserttiin lähettämällä sähköposti osoitteeseen metsakonsertti(at)gmail.com viimeistään 10. elokuuta 2019. Ilmoittautuessasi kerro, mihin konserttiin haluat osallistua. Vaihtoehdot ovat la 24.8. klo 14 ja 18 sekä su 25.8. klo 13. Lähetämme ilmoittautuneille tarkat saapumisohjeet ja vastaamme mahdollisiin kysymyksiin. 

Kuva: Emil Bobyrev

Metsäkonserttien taustaa

Ensimmäiset metsäkonsertit järjestettiin elokuussa 2018 Kouvolassa Arboretum Mustilassa, Sastamalassa Otamuksen luontopolulla ja Ylöjärvellä Pikku-Ahveniston luontopolulla. Viiteen konserttiin osallistui yhteensä 115 ihmistä - enempää emme voineet ottaa mukaan, sillä kapoisille poluille mahtuu rajallinen määrä kulkijoita. Joka kohteessa yleisö kiersi oppaan johdolla luontopolun rauhalliseen tahtiin, ja matkan varrella kuultiin Kultarinta-romaanin pohjalta muovattu itsenäinen sanataideteos sekä tunnelmaan sopivaa klassista viulumusiikkia. Kävelykierroksen jälkeen kerroimme yleisölle konserttisarjan taustasta ja omasta metsäsuhteestamme.

Sananjalka ja tuulen sävel -tapahtumien konserttiohjelman myynnistä saatu tuotto on lahjoitettu Suomen luonnonsuojeluliiton metsätoimintaan ja Luonnonperintösäätiön Suojele pala Pirkanmaata -kampanjalle. Näin konserttiretkistä ei jää pelkkiä aineettomia muistoja vaan myös pieniä lisämerkintöjä Suomen suojeltujen metsien kartalle. Kiitämme Suomen Luonnonsuojelun Säätiötä ja Ilmari Räsäsen säätiötä metsäkonserttien tukemisesta!

Tunnelmia Otamuksen metsäkonsertista 25. elokuuta 2018 (Aamulehti).

Metsäkonsertin voi myös tilata sopiviin kohteisiin. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä sähköpostitse, niin neuvotellaan asiasta: metsakonsertti(a)gmail.com

Kuva: Emil Bobyrev