Kiitos vuoden 2019 metsäkonsertteihin osallistuneille Virolahdella, Sipoossa, Kangasalla, Kouvolassa ja Oulussa! Jatkamme projektia sopivalla hetkellä. 

Kuva: Emil Bobyrev

Metsäkonserttien taustaa

Sananjalka ja tuulen sävel -metsäkonserttisarja on kirjailija Anni Kytömäen ja viulisti Viola Räisäsen yhteinen projekti.

Ajatus yhteistyöstä virisi, kun mietimme, miten metsien merkitystä voitaisiin tuoda esiin taiteen keinoin. Koska musiikki, kirjallisuus ja luonnossa liikkuminen ovat meille molemmille tärkeitä, päätimme toteuttaa tapahtumasarjan, jossa nämä elementit yhdistyvät. Annin esikoisromaani Kultarinta antaa metsäkonserteille tarinallisen sisällön, musiikki kumpuaa klassisesta perinteestä ja metsät eri puolilla Suomea tarjoavat konkreettisen ympäristön, jossa kulkea.

Ensimmäiset metsäkonsertit järjestettiin elokuussa 2018 Kouvolassa Arboretum Mustilassa, Sastamalassa Otamuksen luontopolulla ja Ylöjärvellä Pikku-Ahveniston luontopolulla. Sarja jatkui elokuussa 2019 niinikään Arboretum Mustilassa sekä Oulun Sanginjoen metsässä. 

Sananjalka ja tuulen sävel -konsertit ovat koonneet ilahduttavan runsaslukuiset yleisöt. Olemme saaneet johdattaa yhteensä jo sadat ihmiset metsän siimekseen esityksemme pariin. Yksittäiseen konserttiin voidaan ottaa paikasta riippuen 20-40 ihmistä, sillä kapeimmilla poluilla suuri joukko ei mahdu kulkemaan - ja luonnollisesti maastoa on varjeltava liialliselta tallaamiselta. 

Metsäkonsertissa yleisö kiertää oppaan johdolla luontopolun rauhalliseen tahtiin. Matkan varrella kuullaan Kultarinta-romaanin pohjalta muovattu itsenäinen sanataideteos sekä tunnelmaan sopivaa klassista viulumusiikkia. Kävelykierroksen jälkeen kerromme yleisölle konserttisarjan taustasta ja omasta metsäsuhteestamme.

Sananjalka ja tuulen sävel -tapahtumien konserttiohjelman myynnistä saatu tuotto on molempina vuosina lahjoitettu Suomen luonnonsuojeluliiton metsätoimintaan ja Luonnonperintösäätiölle. Näin konserttiretkistä ei jää pelkkiä aineettomia muistoja vaan myös pieniä lisämerkintöjä Suomen suojeltujen metsien kartalle. Kiitämme Suomen Luonnonsuojelun Säätiötä ja Ilmari Räsäsen säätiötä metsäkonserttien tukemisesta!


Tunnelmia Otamuksen metsäkonsertista 25. elokuuta 2018 (Aamulehti).

Metsäkonsertin voi myös tilata sopiviin kohteisiin. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä sähköpostitse, niin neuvotellaan asiasta: metsakonsertti(a)gmail.com

Kuva: Emil Bobyrev